Vakuumförpackningen
 
Roliga och enkla experiment för barn och vuxna.

Vakuumförpackningen

Jorden
Förpacka dig själv som en bit ost. Detta experiment visar vilket tryck luften omkring oss faktiskt har.
Gilla: Dela:

Det här behöver du

  • 1 st dammsugare
  • 1 st plastpåse (helst av lite kraftigare plast)
  • Tejp

Varning!

I denna undersökning förekommer plast som dras åt runt kroppen. Det är helt livsfarligt att dra åt plast runt ansiktet, då detta orsakar kvävning.

Steg 1

Greppa dammsugarmunstycket över öppningen (detta kommer sedan skydda från att plastpåsen sugs sönder).

Steg 2

För in handen och dammsugarmunstycket i plastpåsen.

Steg 3

Tejpa fast plastpåsens öppning runt armen, så att det blir så tätt som möjligt.

Steg 4

Sätt på dammsugaren och vakuumförpacka dig själv!

Kort förklaring

När du suger luft ur plastpåsen minskar du lufttrycket därinne, alltså det tryck som luften därinne trycker ut plastpåsen med. Lufttrycket utanför plastpåsen är dock oförändrat och atmosfären fortsätter trycka plastpåsen mot din kropp.

Lång förklaring

Ovanför oss finns den höga atmosfären. Luften som atmosfären består av väger ganska mycket, och all denna vikt trycker på oss. Faktum är att varje kvadratmeter på jordytan har en luftpelare ovanför sig som väger cirka 10 000 kg och som trycker med en otrolig kraft (1 000 hPa)!

Det märkliga med lufttrycket är att vi inte känner av det. Det speciella med tryck är att det ”fördelas” åt alla håll om man befinner sig inuti det som trycker. Luften trycker alltså på oss lika mycket från alla håll – nerifrån och uppifrån, inifrån kroppen och utifrån kroppen. Det är först när en sida får väldigt lite luft som lufttrycket blir märkbart, till exempel när vi flyger och luften i kabinen blir mycket tunnare än luften inuti kroppen, vilket gör att luften inuti kroppen trycker på trumhinnorna inifrån.

I denna undersökning blir det väldigt lite luft i plastpåsen. Detta gör att det inte längre finns någon luft som kan ”trycka tillbaka” mot luften utanför som trycker in plastpåsen. Plastpåsen trycks då därför mot kroppen. Här blir det väldigt tydligt vilket tryck atmosfären faktiskt har.

Experimentera

För att göra denna undersökning till ett experiment kan du försöka besvara någon av nedanstående frågor. Glöm inte att förklara resultatet. Du kan även försöka svara på frågorna genom att diskutera i stället för att experimentera.
  • Vilka andra kroppsdelar kan du packa in i plast (men absolut inte huvudet eller ansiktet!)?
  • Finns något annat sätt du kan pumpa luften ur plastpåsen på.
  • Vad händer om du i stället pumpar in luft i plastpåsen?

Variant

Om du får tag på en plastpåse som går ända från tårna till halsen, till exempel en sådan som man packar in möbler eller andra större butiksföremål i, går det bra att göra undersökningen med denna!
Gilla: Dela:

Senaste

Sidans innehåll

Systersajt från samma tillverkare

Världens Häftigaste


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Dessutom en lärarhandledning och en faktabok.

Till toppen


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Dessutom en lärarhandledning och en faktabok.

Till toppen
 
Experimentarkivet.se av Ludvig Wellander. Enkla och roliga experiment/laborationer i naturvetenskap (NO) och teknik att göra i skolan eller hemma. Fysik, kemi, biologi, geovetenskap (jorden), astronomi (rymden) och teknik. Foton och filmer.