Roliga och enkla experiment för barn och vuxna.

Gassläckaren

Kemi
Kan man hälla gas? I detta experiment leder en kemisk reaktion till en osynlig gas du kan släcka ljus med.
Gilla: Dela:

Film

Det här behöver du

  • 1 st ljus
  • Tändsticksask eller tändare
  • 1 st tillbringare
  • Bakpulver
  • Vatten
  • Säkerhetsutrustning: 1 st brandsläckare

Varning!

I denna undersökning förekommer eld. Brandsläckare ska finnas tillgänglig.

Steg 1

Häll några matskedar vatten och några matskedar bakpulver i tillbringaren.

Steg 2

Låt blandningen puttra någon minut.

Steg 3

Under tiden, tänd ljuset.

Steg 4

Häll sedan den osynliga gasen i tillbringaren över ljuset och se hur det släcks.

Kort förklaring

När bakpulver och vatten blandas bildas koldioxid. Denna gas är tyngre än luft och går att hälla ur en behållare. När du häller den över ett brinnande ljus slocknar det, eftersom syret som behövs för att det ska brinna skjuts ur vägen.

Lång förklaring

När bakpulver och vatten kommer i kontakt med varandra sker en kemisk reaktion där koldioxid bildas. Koldioxiden kan sedan hällas över ljuset som slocknar.

Bakpulver består av cirka 30 % bikarbonat, 40 % någon syra (till exempel natriumpyrofosfat) samt 30 % fuktmotståndigt ämne (till exempel majsstärkelse). När bakpulver och vatten blandas börjar bakpulvret reagera med sig självt - bikarbonat och bakpulvrets egen syra reagerar och bildar ett salt (vilket salt som bildas beror på syran) samt koldioxid.

Koldioxid i gasform är tyngre än luft och ligger därför kvar i glaset. Koldioxiden syns inte eftersom den inte absorberar eller reflekterar ljus, men den finns där. Du kan sedan hälla gasen precis som en vätska genom att luta glaset. Det underlättar att träffa ljuset om det är så lite turbulens i luften som möjligt, så ett tips är att vara stilla kring ljuset.

När du häller koldioxiden lägger den sig över ljuset och puttar undan den lättare luften. Eftersom ett ljus behöver syrgasen i luften för att brinna, slocknar det.

Experimentera

För att göra denna undersökning till ett experiment kan du försöka besvara någon av nedanstående frågor. Glöm inte att förklara resultatet. Du kan även försöka svara på frågorna genom att diskutera i stället för att experimentera.
  • Vad händer om du håller ett värmeljus nere i glaset?
  • Hur många ”mellanhällningar”, alltså hälla från ett glas till ett annat, kan du göra och ändå ha tillräckligt med koldioxid kvar för att släcka ljuset?
  • Hur många ljus kan du släcka med en ”hällning”?

Varianter

Du kan hälla koldioxiden från ett glas till ett annat och sedan hälla det över ljuset.

Du kan använda ättikssprit 12 % i stället för vatten. Då bildas ännu mer koldioxid. Ättikssprit består av 12 % ättikssyra och resten vatten. När bakpulver och ättikssprit blandas reagerar bikarbonat och ättikssyra med varandra och bildar natriumacetat, vatten och koldioxid. Dessutom reagerar bakpulvret, som tidigare, med sig självt när det kommer i kontakt med vatten - bikarbonat och bakpulvrets egen syra reagerar och bildar ett salt samt koldioxid.
Gilla: Dela:

Senaste

Sidans innehåll

Också av oss

The Experiment Archive
Världens Häftigaste


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen
 
Experimentarkivet.se av Ludvig Wellander. Enkla och roliga experiment/laborationer i naturvetenskap (NO) och teknik att göra i skolan eller hemma. Fysik, kemi, biologi, geovetenskap (jorden), astronomi (rymden) och teknik. Foton och filmer.