Roliga och enkla experiment för barn och vuxna.

Vatten­blandningen

Jorden
Genom att färga vatten kan du med egna ögon se vad som händer när kallt och varmt vatten möts. Detta experiment visar även vad som händer när luft med olika temperatur möts.
Gilla: Dela:

Film

Det här behöver du

  • 4 st identiska glasburkar med mynningar som är minst 4 cm i diameter (barnmatsburkar är bra)
  • Karamellfärg i två olika färger
  • 2 st spelkort (eller bitar av styvt och glatt papper, till exempel från framsidan av en katalog)
  • 1 st tesked
  • Vatten

Steg 1

Fyll två av burkarna med varmt vatten och två med kallt vatten. Vattnet ska gå ända upp till kanten. Färga det varma vattnet i en färg (till exempel gult) och det kalla vattnet i en annan färg (till exempel blått).

Steg 2

Placera kortet ovanpå en av burkarna med varmt vatten. Håll i kortet och vänd flaskan uppochner. Ställ sedan burken uppochner rakt ovanpå en burk med kallt vatten.

Steg 3

Gör likadant med de andra två burkarna, men placera denna gång burken med kallt vatten överst.

Steg 4

Dra bort de båda korten och se hur vattnet blandar sig (eller inte blandar sig!).

Kort förklaring

Kallt vatten är tyngre än varmt vatten och därför sjunker kallt vatten mot bottnen. Samtidigt stiger varmt vatten mot ytan av samma anledning. Om det kalla vattnet redan ligger på bottnen kommer ingen blandning av vatten ske.

Lång förklaring

När ett ämne (till exempel vatten) är kallt betyder det att de partiklar ämnet består av (till exempel vattenmolekyler) rör sig väldigt lite. När ett ämne å andra sidan är varmt rör sig partiklarna mycket och kolliderar i varandra hela tiden, vilket leder till att de i genomsnitt befinner sig längre ifrån varandra. I kallt vatten ligger alltså vattenmolekylerna tätare ihop än i varmt vatten, och därför har kallt vatten högre densitet än varmt vatten.

Likadant är det i en gas, såsom luft. I varm luft befinner sig syrgasmolekylerna och kvävgasmolekylerna, och de andra partiklarna luft består av, längre ifrån varandra än i kall luft. Därför är varm luft lättare än kall luft. Kall luft sjunker medan varm luft stiger.

Denna undersökning visar alltså både vad som händer i haven och i atmosfären. I haven sjunker exempelvis vatten när det med strömmar förts till kallare breddgrader och kylts ner. I atmosfären stiger luften när den värmts upp av jordytan (som värmts upp av solen).

Experimentera

För att göra denna undersökning till ett experiment kan du försöka besvara någon av nedanstående frågor. Glöm inte att förklara resultatet. Du kan även försöka svara på frågorna genom att diskutera i stället för att experimentera.
  • Vad händer om vattnet i båda flaskorna har samma temperatur?
  • Vad händer om vattnet i de båda flaskorna bara skiljer sig lite i temperatur?
  • Vad händer om du använder isvatten och kokat vatten i flaskorna?
  • Vad händer om håller i flaskorna så att de ligger ner på sidan i stället?

Variant

Du kan också experimentera med ett litet glas och en stor skål. Fyll glaset upp till kanten med varmt vatten, färga i någon färg, och täck över med plastfolie. Fäst plastfolien med en gummisnodd. Fyll sedan skålen med kallt vatten, färga med någon färg, och för ner det lilla glaset på botten av skålen. Gör sedan hål i plastfolien med en penna och se hur vattnet sipprar ut. Gör sedan likadant, fast nu med kallt vatten i glaset och varmt i skålen, och se hur vattnet stannar kvar i glaset.
Gilla: Dela:

Senaste





Sidans innehåll

Också av oss

The Experiment Archive
Världens Häftigaste


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen


© Experimentarkivet. Roliga och enkla experiment (laborationer) i naturvetenskap (NO) och teknik. Biologi, kemi, fysik, jorden (geovetenskap), rymden (astronomi), teknik, eld, luft och vatten. För barn, vuxna, lärare och pedagoger, förskola, skola, fritids och hemma. Till hjälp finns en lärarhandledning och en faktabok. Dessutom experimentkurs, teambuilding och andra events.

Till toppen
 
Experimentarkivet.se av Ludvig Wellander. Enkla och roliga experiment/laborationer i naturvetenskap (NO) och teknik att göra i skolan eller hemma. Fysik, kemi, biologi, geovetenskap (jorden), astronomi (rymden) och teknik. Foton och filmer.